Perspective View 01
Perspective View 01
press to zoom
Site Plan
Site Plan
press to zoom
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
press to zoom
Floor Plan 01
Floor Plan 01
press to zoom
Floor Plan 02
Floor Plan 02
press to zoom
Floor Plan 03
Floor Plan 03
press to zoom
Floor Plan 04
Floor Plan 04
press to zoom
Section
Section
press to zoom
Elevation
Elevation
press to zoom
Core Diagram
Core Diagram
press to zoom
Structural Digram
Structural Digram
press to zoom
Courtyard View
Courtyard View
press to zoom
Bird's Eye View
Bird's Eye View
press to zoom
View from the Plaza
View from the Plaza
press to zoom
Perspective View 02
Perspective View 02
press to zoom

Social Community Center

Project : International Competition 

Program : Museum, Office

Site Area : 5,440 m2

Floor Area : 12,000 m2 (museum)

Team : Rafael Luna, Dongwoo Yim

Year : 2012

Location : Sejong City, S. Korea

 

Concept

 

The Social Community Center is for various groups of the society; youth, women, family, handicap, and children. Instead of trying to put those groups into a single box, we tried to emphasize individuality of them. Therefore, each floor slides horizontally independent from each other and creates terrace space from the mismatch. Void in the middle is the space that interconnects whole floor and the core, which we call "Community Core", is what holds the balance.
To realize the mismatching slabs, waffle slab is considered as basic structural system that not only allows longer span and cantilever but also allows freedom of locating columns. Again, the core holds the horizontal force of the waffle slab so that each column can have less force to hold.