Plaza Perspective
Plaza Perspective
press to zoom
Concept Diagram
Concept Diagram
press to zoom
Skywalk Section
Skywalk Section
press to zoom
Ground Walk Plan
Ground Walk Plan
press to zoom
View from the Street
View from the Street
press to zoom
Spiral Ramp
Spiral Ramp
press to zoom
Skywalk Perspective
Skywalk Perspective
press to zoom
Sidewalk Perspective
Sidewalk Perspective
press to zoom
View to the Ramp
View to the Ramp
press to zoom
Seun Greenway Park
Seun Greenway Park
press to zoom
Observation Box
Observation Box
press to zoom
Horizontal Pass
Horizontal Pass
press to zoom
Spiral Ramp Axon
Spiral Ramp Axon
press to zoom
Axon View
Axon View
press to zoom

Seun Aqua Carpet

Project : International Competition

Program : Adaptive Reuse

Team : Rafael Luna, Dongwoo Yim

Year : 2015

Location : Seoul, S. Korea

 

Concept

 

Originally Seun Sangga was developed with the concept of connecting two major green areas of the city; Jongmyo and Namsan. Almost 1 km long mega-structure was built cutting through the city North and South with expectation of pedestrian connections between two green areas that is vertically separated from vehicle circulation on the ground level. Though its original intentions, the mega-structure building has been a problematic architecture in the city. And as time passed, Seun Sangga lost its character as being a mega-structure for urban connection and has become separated individual buildings that house small retails, commercials and offices, including some remaining residential units.

Therefore, the first idea that we propose is to re-give urban character of Seun Sangga. Currently, the heavy concrete structure is not inviting people to the sky walk well. So, we propose glass canopy along the whole sky walk, including crossings over the streets, so that it can give new materiality to the building as well as to the neighborhood. Along with the new material, water feature is integrated to the canopy so that the original concept of connecting two nature areas can be enhanced with the connector that contains natural element water. This will create a micro climate of the sky walk so that people can fee the unique atmosphere of the sky walk that cannot be experienced in other parts of the city.