Site Location
Site Location
press to zoom
Process Diagram
Process Diagram
press to zoom
Site Plan
Site Plan
press to zoom
First Floor Plan
First Floor Plan
press to zoom
Second Floor Plan
Second Floor Plan
press to zoom
East Elevation
East Elevation
press to zoom
Section 01
Section 01
press to zoom
Section 02
Section 02
press to zoom
Combined Drawings
Combined Drawings
press to zoom
Exploded Diagram
Exploded Diagram
press to zoom
Rendering Image
Rendering Image
press to zoom
Photo 01
Photo 01
press to zoom
Photo 02
Photo 02
press to zoom
Photo 03
Photo 03
press to zoom
Photo 04
Photo 04
press to zoom

Leaning House

Project : Commissioned

Kyunggido Architectural Award 2015

Program : Alpha House

Area : 120 m2

Team : Dongwoo Yim, Rafael Luna, Chang-bok Yim

Year : 2013-2014

Budget : $275,000

Location : Chungpyong, S. Korea

completed

photos by : Kyungsub Shin

Construction Photos

 

Concept

In the Leaning House, instead of putting a separate structure to the mass, the form of massing works as a structural system. The “Leaning Box” has a frame structure at the envelope of the box, and is supported by the vertical “Glass Box” so that it can eliminate redundant structural element.

This concept is driven by the architectural vocabulary “Topology & Typology” that PRAUD has been developing. The “Topology & Typology” is a theoretical experiment that is based on Anthony Vidler’s theory on typology. “Topology” focuses on the form of architecture regarding to the relationship between solid and void, while “Typology” develops the system of the building. In short, “Topology & Typology” tries to find out the harmony between the architectural form and the system that can be called as “Contemporarism”, architectural language of contemporary architecture, just as Modernism became the architectural language not the style in a certain period of time. 

By lifting up the program box, a new space “Third Space” is gained. The original requirement from the client was to have bedroom, reading room and living room, and with having the third space, it was able to put a new living room inside and terrace on the outside.

The “Third Space” provides more gradation for the house. The outside terrace is not fully public yet not fully private space either. Also, inside living room is also a semi-public area within the house before getting into more private area. This variation in gradation gives deeper spatial quality in a small house project.

 

Material

It is extremely important in the Leaning House to have the reading of the “box.” In many cases, including projects with Modernism, envelops are treated separate, and therefore, the facade has one design and material, and the roof has another. However, to challenge the convention, the Leaning House treats all surfaces as part of one box and has same material throughout the surfaces with continuous pattern. Zinc is selected to wrap the whole box with a single material as it can be used for roof, siding and exterior ceiling. And continuous diagonal lines across the envelop enhances the reading of the box.