Site Plan
Site Plan
Massing Diagram
Massing Diagram
Structural Diagram
Structural Diagram
Plan 01
Plan 01
Plan 02
Plan 02
Section 01
Section 01
Section 02
Section 02
Section 03
Section 03
Elevation 01
Elevation 01
Elevation 02
Elevation 02
Aerial View 01
Aerial View 01
Aerial View 02
Aerial View 02
Bird's Eye View
Bird's Eye View
View from the River
View from the River
Street View
Street View

Gosta Museum

Project : International Competition

Program : Museum (Extension)

Floor Area : 5,181 m2

Team : Rafael Luna, Dongwoo Yim

Year : 2011

Location : Gosta, Finland

 

Concept

 

The site has a strong advantage of having a very fabulous landscape view towards the lake and forest.
Hence, the big idea in massing is to create a museum that is self-reflecting as well as reflecting towards the landscape, creating a counter position for visitors to reflect on the arts and its context.
The view points towards these scenarios becomes an architectural logic for forming the building. A typical typology for a self-reflecting building is a courtyard building, which generates a void within the building creating a vertical relationship to the sky and outdoor exhibition spaces as well.
Because of the massive surface we need to deal with, we elaborated a topological mass which also folds within itself. By folding it, we generate cracks and cuts out that enhances the relation between the art and the landscape.
In terms of anchoring, the mass sits right next to the existing Manor building so that it creates smooth circulation between new extension exhibition halls and existing exhibitions.