Interior 06
Interior 06
press to zoom
Site Plan
Site Plan
press to zoom
Photo 01
Photo 01
press to zoom
Process Diagram
Process Diagram
press to zoom
Locations of Two Means of Egress
Locations of Two Means of Egress
press to zoom
Shaped Two Means of Egress
Shaped Two Means of Egress
press to zoom
Variations of EEgress House
Variations of EEgress House
press to zoom
Photo 02
Photo 02
press to zoom
Photo 03
Photo 03
press to zoom
Photo 04
Photo 04
press to zoom
Photo 05
Photo 05
press to zoom
Photo 06
Photo 06
press to zoom
Interior 01
Interior 01
press to zoom
Interior 02
Interior 02
press to zoom
Interior 03
Interior 03
press to zoom

EEgress House

Project : Commissioned

Program : Multi-Family House

Area : 450 m2

Team : Dongwoo Yim, Rafael Luna

Year : 2016-2018

Budget : $750,000

Location : Boston, MA

completed

photos by : Matthew Delphenich

 

Concept

EEgress House is an attempt to introduce a new three-family house typology in Boston. The most common three-family house typology in the area, including New England, is the so-called Triple-decker. This typology was implemented massively to the region between 1870 and 1920, with more than 15,000 triple-decker houses built in Boston by 1920. Though, its important role in urban development did not allow much variations in forms, repetitions of the triple-decker typologies made the cityscape homogeneous. Therefore, EEgress House looks for a new three-family house typology that can be repeated, yet allows unlimited variations.  

 

As the triple-decker is meant to be an affordable typology for middle-class households, in the new typology, it is important not to add extra elements that make variations increase construction cost. Thus, the egress stair, an indispensable element, is used to create variations in forms. By code, all multi-family houses shall have two means of egresses. However, this redundancy has lead to the design of the second egress be neglected as an apendix, often hidden in the back corner of the building, while residents often considering them as extra storage. If we use these two means of egress stairs more actively, depending on relative locations of the stairs, we can achieve almost unlimited variety of forms, while keeping construction cost the same as before.

 

In the EEgress House, two stairs are used actively to form the massing of the building. As both of them are used actively, it is possible to design the entrance sequence for each independent unit. The first floor unit has direct entry from the street level, while the second floor unit uses the first staircase as its main entrance with a double height entrance void on the second floor. The third floor unit uses another staircase as its main access so that its circulation is not interrupted by the second or first unit. It allows all the households to have an independent “way home” feeling.

The remaining negative space that is taken out from the mass by the egress stairs being expressed on the volume is used as the “third space” in the house. It is a semi-public space where tenants can occupy and interact with neighbors. This space is also formed and located differently depending on how two egress staircases are located in relationship to building and each other.

 

In short, the EEgress House proposes a simple typology that can be repeated with unlimited variations which eventually will shape a new cityscape for Boston and the New England region.